|
2014-07-09 11:04:11, szerda
|
|
|
|
|
|
Minden bizonnyal a kukorica a legismertebb és legkedveltebb gabonafélék egyike, amely igencsak jó hatással van a szervezetre. A főtt vagy sült kukorica sárga színe minden szemet megcsiklandoz. A kukorica igen laktató, kellő energiát biztosít a szervezet számára.
A kukorica népszerűsége Kolumbusz Kristóf nevéhez köthető, hiszen ő hozta át Európába Közép-Amerikából. A kukorica íze igazi múltba nyúlik vissza az italok és a liszt történetébe, napjainkban azonban a hangsúly a gabonaféle szervezetre gyakorolt hatása miatt terjed egyre jobban.
Magas rost, folsav, magnézium, foszfor, mangán, C-vitamin, B1 és B5 vitamin tartalmának köszönhetően kellő energiát biztosít a szervezet számára. A benne található magnézium megelőzi a szívinfarktust, a fólsav pedig energiát ad a szervezetnek, segíti a lipidek és poliszaharidok anyagcseréjét.
Egy másik kémiai elem, amely nagy mennyiségben megtalálható a kukoricában, az a beta-cryptoxanthin, amely egy olyan vegyület, amely a narancssárga gyümölcsök héjában található, és amely segít a tüdőrák megelőzésében.
A kukoricában telítetlen (csaknem 90%-ban) és telített zsírsavakat is találunk. Az E-vitamin, amely kisebb koncentrációban van jelen a kukoricában, segít a sejtek megújulásában és megnöveli az oxigén mennyiségét a vérben. Ezek mellett, csökkenti a koleszterinszintet. Ezért, só és vaj nélkül, a kukorica fogyasztása hatásos lehet a szívbetegségek megelőzésében.
Való tény, hogy főzés során a kukorica veszít tápláló értékéből, de ezek 60%-a így is megmarad. A kukorica gyakori fogyasztása kiűzi a toxikus anyagokat a szervezetből.
100 gramm kukorica a következőket tartalmazza:
* 59 kalóriát,
* 2 fehérjét,
* 10 szénhidrátot,
* 1 lipidet,
* 1 rostot
Fogyasztása a legegyszerűbb formában javasolt. Más élelmiszerekkel együtt való fogyasztása nagyban megnöveli kalóriahozamát. A kukorica tiamint is tartalmaz, amely a kognitív képességek megtartásáért felelős, csökkenti az agy öregedési folyamatát. Ugyanakkor a tiamin pozitív hatással van az idegrendszerre, kedvező hatással van a pszichikai állapotra. Ennek hiánya az Alzheimer-kór kialakulásához vezet.
Vizelethajtó hatása van, a benne levő komponensek szabályozzák a bélműködést és elkerülik az emésztési gondokat. A kukorica gyakori fogyasztása erősíti az immunrendszert és megelőzi a vastagbélrák kialakulását.
Figyelem! A nyersen fogyasztott kukoricaszemek sokszor allergiát okozhatnak. Ugyanakkor a genetikailag módosított kukorica káros hatással lehet a szervezetre, hatást gyakorol a nemzőképességre és megbetegíti a májat, valamint a veséket. Kerüljük a genetikailag módosított kukorica fogyasztását.
MILYEN A JÓ KUKORICA?
A jó főtt kukorica sorsa eleve el van rendelve. Ha jó minőségűt veszünk, akkor már félig zsebben van a siker. De honnan tudjuk, melyik a jó? Alapfeltétel: friss csemegekukoricát vegyünk. A takarmánykukorica, bármennyire is szeretne hasonlítani a csemegére, nem jó, kerüljük nagy ívben.
Ne vegyük meg azt, amelynek külső levelei fonnyadtak, szárazak, megsárgultak. A zöld levél már jó kezdés. Ha ez megvan, érdemes kicsit széthúzni a zöld héját és megnézni, milyenek a kukoricaszemek. Alapvető, hogy a szemek ne legyenek “horpadtak", az azt jelenti, már öreg a kukorica, ha ilyet látunk, menjünk tovább.
Nem jó, ha túl apró, vagy túl ritka, de az sem szerencsés, ha nagyon-nagyon sűrű. Ha megkarcolunk egy kukoricaszemet, és fehér, tejszerű anyag csordul ki belőle, akkor jó nyomon vagyunk, az általában friss kukoricát jelent. Ha viszont a csöve rózsaszínes/pirosas, akkor tegyük vissza, mert az takarmánykukorica. Az a jó, ha fehér vagy sárga a csöve.
Forrás: Twice.hu, divany.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: csemegekukoricát, koncentrációban, élelmiszerekkel, nemzőképességre, szívbetegségek, kukoricaszemek, kalóriahozamát, immunrendszert, idegrendszerre, szívinfarktust, poliszaharidok, kukoricaszemet, kialakulásához, megcsiklandoz, megújulásában, megelőzésében, cryptoxanthin, anyagcseréjét, megtartásáért, legegyszerűbb, legkedveltebb, mennyiségben, népszerűsége, kialakulását, megsárgultak, alapfeltétel, narancssárga, vastagbélrák, megtalálható, következőket, fogyasztását, genetikailag, vizelethajtó, köszönhetően, szénhidrátot, szervezetből, főtt vagy, kukorica igen, szervezet számára, kukorica népszerűsége, liszt történetébe, gabonaféle szervezetre, benne található, fólsav pedig, másik kémiai, olyan vegyület, narancssárga gyümölcsök, tüdőrák megelőzésében, kukoricában telítetlen, sejtek megújulásában, oxigén mennyiségét, kukorica fogyasztása, Kolumbusz Kristóf, Európába Közép-Amerikából, MILYEN JÓ KUKORICA,
|
|
|
|
főtt vagy, kukorica igen, szervezet számára, kukorica népszerűsége, liszt történetébe, gabonaféle szervezetre, benne található, fólsav pedig, másik kémiai, olyan vegyület, narancssárga gyümölcsök, tüdőrák megelőzésében, kukoricában telítetlen, sejtek megújulásában, oxigén mennyiségét, kukorica fogyasztása, szívbetegségek megelőzésében, kukorica veszít, kukorica gyakori, toxikus anyagokat, következőket tartalmazza, legegyszerűbb formában, kukorica tiamint, kognitív képességek, tiamin pozitív, pszichikai állapotra, benne levő, emésztési gondokat, vastagbélrák kialakulását, nyersen fogyasztott, genetikailag módosított, zöld levél, zöld héját, általában friss, csöve rózsaszínes, csemegekukoricát, koncentrációban, élelmiszerekkel, nemzőképességre, szívbetegségek, kukoricaszemek, kalóriahozamát, immunrendszert, idegrendszerre, szívinfarktust, poliszaharidok, kukoricaszemet, kialakulásához, megcsiklandoz, megújulásában, megelőzésében, cryptoxanthin, anyagcseréjét, megtartásáért, legegyszerűbb, legkedveltebb, mennyiségben, népszerűsége, kialakulását, megsárgultak, alapfeltétel, narancssárga, vastagbélrák, megtalálható, következőket, fogyasztását, genetikailag, vizelethajtó, köszönhetően, szénhidrátot, szervezetből, megkarcolunk, legismertebb, szervezetnek, szabályozzák, tartalmának, kukoricában, bélműködést, komponensek, zsírsavakat, megbetegíti, szervezetre, fogyasztása, tartalmazza, fogyasztott, mennyiségét, hasonlítani, bármennyire, napjainkban, történetébe, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2329
- e Hét: 10974
- e Hónap: 17346
- e Év: 68137
|
|
|